

Wino Aroniowe produkowane tradycyjną metodą fermentacji ze świeżych, dorodnych owoców aronii.
Wino z aronii półwytrawne w swojej kategorii jest najbardziej wytrawnym winem spośród polskich win owocowych (mniej wytrawny jest czarny bez oraz śliwka węgierka) .
Doceniamy to wino za piękną czerwoną barwę a także bardzo cierpki smak intensywnie wyczuwalnego owocu aronii.
Osobiście mamy duży sentyment do tego owocu z uwagi na uprawianą przez nas plantację aronii. Zdecydowanie polecamy to wino na każdą okazję.
Wino poleca się do czerwonego mięsa, deski serów i wędlin.
Owoce aronii są znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych (antocyjanów), witamin (C, B2, B6, PP, P, E, karotenu, czyli prowitaminy A), mikroelementów (molibdenu, manganu, miedzi, boru, jodu, kobaltu) oraz błonnika i pektyn ułatwiających pracę układu pokarmowego i usuwających toksyny z organizmu. Wszystkie te składniki wspomagają nasz układ odpornościowy. Antocyjany podobnie jak witaminy C, E, A opóźniają proces starzenia dzięki temu, że wychwytują one i unieszkodliwiają wolne rodniki. Obecność polifenoli w owocach aronii i silne właściwości antyoksydacyjne, potwierdzone Badaniami Akademii Medycznej w Warszawie, mają pozytywny wpływ na organizm człowieka.