Opis produktu
Śliwowica to destylat śliwki o słowiańskim rodowodzie. Produkuje się go w Europie Środkowo-Wschodniej oraz na Półwyspie Bałkańskim. Śliwowica Podbeskidzka jest wyjątkowym trunkiem otrzymywanym z naturalnego spirytusu owocowego. Swój wyjątkowy aromat oraz bursztynową barwę zyskuje dzięki leżakowaniu w specjalnie wyselekcjonowanych beczkach.
Śliwowica Podbeskidzka powstaje wyłącznie z naturalnych, specjalnie dobranych składników, krystalicznie czystej wody i najwyższej jakości owoców. Produkowana według starannej, wymagającej czasu i zaangażowania tradycyjnej technologii.
Destylat, uzyskiwany w procesie fermentacji alkoholowej i destylacji śliw, poddawany jest leżakowaniu w 225 litrowych dębowych beczkach, wykonanych z polskiego 150 - 200 letniego starodrzewu.
Propozycja podania:
Szczyrkowski napitek
- 120 ml naparu z herbaty
- 20 ml Śliwowicy Podbeskidzkiej 50% lub 72% wg uznania
- 2 łyżeczki miodu
- 5 ml syropu cukrowego
- szczypta goździków
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
Gorący napar mieszamy ze wszystkimi składnikami i odstawiamy na 2 minuty.
Na końcu dodajemy śliwowicę.