Zastanawiacie się z czym serwować polskie wina owocowe? My zawsze odpowiadamy, że nasze wina najbardziej lubią być serwowane naszym najbliższym, którzy przypisują smak degustowanego wina chwilom wspólnie spędzonym. Poniżej przedstawiamy propozycje podawania win do dań oraz przekąsek.

wina potęga tradycji

wino z dzikiej róży w połączeniu z kuchnią azjatycką

Wino z dzikiej róży – pasuje do kuchni azjatyckiej (zwłaszcza wieprzowiny) jako składnik do przygotowania potraw, dań z migdałami (np. do prażonych migdałów), wędzonych ryb (tłustych), wędzonych mięs, lodów, ciast, deserów.

Wino truskawkowe – pasuje do sałatek owocowych oraz lekkich sałatek bez sosu lub z sosem cytrynowym (nie z sosem winegret, sosem octowym ani śmietanowym), serów pleśniowych (wytrawnych), sushi (maki, sashimi), ciast, deserów, lodów.

drink z malinami

Wino jabłko- mięta - wino idealnie komponuje się ze wszelkiego rodzaju deserami, zwłaszcza lodami i sorbetami. Może stanowić idealny dodatek do wszelkiego rodzaju delikatnych sałatek i przekąsek.

Wino z gruszek- doskonale smakuje schłodzone i pasuje jako aperitif, do drobiu, ryb, makaronów, cielęciny, zimnych przekąsek oraz do białego mięsa a także grzybów (poza prawdziwkami i truflami)

wino śliwkowe potęga tradycji

Wino ze śliwek półwytrawne - idealne do dań rybnych, kuchni japońskiej oraz zimnych przystawek oraz dań z drobiu

Wino ze śliwek słodkie - tak jak w Japonii do dan rybnych i sushi serwuje się wino choya z japońskiej śliwki ume, tak samo nasza polska węgierka idealne komponuje się z rybą pod każdą postacią. Wino idealnie podkreśla smak ryb, owoców morza, deserów, koktajli oraz jako aperitif.

Wino jarzębinowe – pasuje do serów pleśniowych (białych, polskich), tapasów (włoskich, wytrawnych), wędzonych mięs (nie słonych), sushi w tempurze, królika, filetu z kurczaka.

wino z czarnej porzeczki i kiełbasa

Wino z czarnej porzeczki – pasuje do - dziczyzny (zwłaszcza sarniny), jagnięciny, dorsza, pieczeni z lżejszymi sosami, pasztetów (z wątróbek z gęsi, z foie gras), gulaszów (słodkich, np. z marchewką), grzybów, sosów, deserów czekoladowych z czekoladą o zawartości czekolady pow. 70%.

Wino wiśniowe – pasuje do pasztetów, pieczeni, pieczonego mięsa, ciast, lodów, deserów, łososia.

wino z czarnej porzeczki

wino aroniowe

Wino aroniowe półsłodkie – pasuje do kaczki z lekkimi sosami, deserów czekoladowych z czekoladą o zawartości kakao powyżej 70%, ciast, lodów, pasztetów, pieczeni, pieczonych mięs.

Wino aroniowe półwytrawne/ wytrawne- podajemy do czerwonego mięsa, dziczyzny, wszelkiego rodzaju pieczeni, do wędlin oraz do mięsa kaczki i gęsi a także przystawek

Wino czarny bez półwytrawne -  doskonale komponuje się z potrawami z czerwonego mięsa (zwłaszcza wieprzowina, wołowina i grillowany stek) oraz z wędliną

grzaniec aroniowy

Grzaniec aroniowy/ jabłkowy (szarlotka)- oba grzańce zawsze polecamy na spotkania w gronie najbliższych. Rekomendujemy podgrzanie do temperatury 45 stopni (nie zagotować). Grzaniec jest odpowiednio przyprawiony jednak plaster pomarańczy uatrakcyjni serwowany trunek.