Wino z dzikiej róży – pasuje do kuchni azjatyckiej (zwłaszcza wieprzowiny) jako składnik do przygotowania potraw, dań z migdałami (np. do prażonych migdałów), wędzonych ryb (tłustych), wędzonych mięs, lodów, ciast, deserów.

Wino truskawkowe – pasuje do sałatek owocowych oraz lekkich sałatek bez sosu lub z sosem cytrynowym (nie z sosem winegret, sosem octowym ani śmietanowym), serów pleśniowych (wytrawnych), sushi (maki, sashimi), ciast, deserów, lodów.

Wino jabłko- mięta - wino idealnie komponuje się ze wszelkiego rodzaju deserami, zwłaszcza lodami i sorbetami. Może stanowić idealny dodatek do wszelkiego rodzaju delikatnych sałatek i przekąsek.

Wino jarzębinowe – pasuje do serów pleśniowych (białych, polskich), tapasów (włoskich, wytrawnych), wędzonych mięs (nie słonych), sushi w tempurze, królika, filetu z kurczaka.

Wino ze śliwek słodkie - tak jak w Japonii do dan rybnych i sushi serwuje się wino choya z japońskiej śliwki ume, tak samo nasza polska węgierka idealne komponuje się z rybą pod każdą postacią. Wino idealnie podkreśla smak ryb, owoców morza, deserów, koktajli oraz jako aperitif.

Wino wiśniowe – pasuje do pasztetów, pieczeni, pieczonego mięsa, ciast, lodów, deserów, łososia.

Wino z czarnej porzeczki – pasuje do - dziczyzny (zwłaszcza sarniny), jagnięciny, dorsza, pieczeni z lżejszymi sosami, pasztetów (z wątróbek z gęsi, z foie gras), gulaszów (słodkich, np. z marchewką), grzybów, sosów, deserów czekoladowych z czekoladą o zawartości czekolady pow. 70%.

Wino aroniowe półsłodkie – pasuje do kaczki z lekkimi sosami, deserów czekoladowych z czekoladą o zawartości kakao powyżej 70%, ciast, lodów, pasztetów, pieczeni, pieczonych mięs.

Wino aroniowe półwytrawne 

Wino ze śliwek półwytrawne - idealne do dań rybnych, kuchni japońskiej oraz zimnych przystawek oraz dań z drobiu

Wino czarny bez półwytrawne -  doskonale komponuje się z potrawami z czerwonego mięsa (zwłaszcza wieprzowina, wołowina i grillowany stek) oraz z wędliną

Wino aroniowe wytrawne- podajemy do czerwonego mięsa, dziczyzny, wszelkiego rodzaju pieczeni, do wędlin oraz do mięsa kaczki i gęsi a także przystawek

Wino z gruszek- doskonale smakuje schłodzone i pasuje jako aperitif, do drobiu, ryb, makaronów, cielęciny, zimnych przekąsek oraz do białego mięsa a także grzybów (poza prawdziwkami i truflami)