Miody z dodatkami oraz klasyczne

Miodzio! - Tak często wyrażamy się z aprobatą o czymś, co wyjątkowo nam smakuje, albo o czymś, co szczególnie dobrze się udało. Miody kuszą zarówno ludzi jak i stanowią smakołyk dla wielu gatunków zwierząt. Choćby słynnych już misiów – smakoszy miodu. Są zdrowym i pysznym dodatkiem do napojów i dań, a także znakomitym uzupełnieniem świeżego pieczywa. Wspaniale! Obecnie mamy do wyboru mnóstwo rodzajów miodu o różnej kolorystyce, smaku, konsystencji oraz właściwościach. Biorąc pod uwagę, że szczególnie ostatnio na rynku pojawiają się specyfiki o nazwie „miód” ze zdrowymi produktami nie mające nic wspólnego, należy zachowywać jednak szczególną ostrożność przy wyborze producenta. Te niedrogie, pochodzące najczęściej z Państwa Środka, ale nie tylko, często atrakcyjną mają jedynie cenę. Naprawdę zdrowe i pyszne miody selekcjonujemy, tak samo jak nasze wybrane alkohole. Aby dostarczać naszym klientom to co najlepsze wybieramy miody z polskich pasiek wytwarzane od dawna w oparciu o tradycję i sprawdzone składniki. Próżno szukać w nich zanieczyszczeń typowych dla tanich miodów sprowadzanych do Polski z daleka. A zatem: smacznego!

Jaki miód najlepszy?

O tym decyduje wiele czynników. Najczęściej jednak kierujmy się smakiem, zapachem oraz wzrokiem. Ponadto nie każdy gustuje w twardych, skrystalizowanych miodach. Najlepiej wówczas sięgać po prostu po miody kremowane. Te, po odpowiedniej obróbce, trafiają do słoików w takiej formie aby długo utrzymywały tak pożądaną płynną konsystencję. Łatwo rozsmarowują się lub pozwalają nabrać na łyżeczkę aby łagodnie rozpuścić się w wodzie albo w ciepłym napoju. Słodząc napije miodami pamiętajmy o tym aby ich temperatura nie była zbyt wysoka. Herbata posłodzona miodem tuż po jej zaparzeniu, czyli bardzo gorąca, traci wiele walorów prozdrowotnych. 

Miody z dodatkami

Bez względu na ich formę i konsystencję coraz popularniejsze są miody z różnymi dodatkami. Wzbogacone o owoce lub zioła nie tylko zyskują na wartości pod względem potencjalnie leczniczym, ale także ich smak wyróżnia się stanowczo na tle miodów jednorodnych – choćby różnych ich gatunków. Obecnie dostępne są miody z dodatkiem ziół lub owoców pochodzących z Polski, ale także wzbogacone tak egzotycznymi owocami jak chociażby mango od Sądeckiego Bartnika. A dla łasuchów – miód z piernikiem!

Inne pszczele przysmaki

Miody wielokwiatowe i inne to naturalnie najbardziej znany produkt opuszczający pasieki. Jednak obok nich warto zwrócić uwagę na takie zdrowe frykasy jak choćby pyłek kwiatowy. Same zaś miody z zawartością pyłku są wyjątkowo zdrowe. Dzieci, te nieco starsze, ucieszy zapewne prawdziwy plaster miodu. Używany jako alternatywa dla gumy do żucia i na wiele innych sposobów. Pamiętać należy jednak, aby tak jak gumy – przeżutych kawałków plastra nie połykać. Taki plaster można podarować komuś na przykład w zestawie z pluszowym misiem.