Oliwki hiszpańskie dla koneserów

Wiele osób docenia oliwki i ich wysublimowany smak dopiero w późnym okresie życia. Musi coś w tym być, jakoby dostrzeganie smakowych walorów tej niepozornej przekąski miało świadczyć o swoistej dojrzałości. Jest to jednak jedno z wielu przekonań krążących zaledwie gdzieś „z ust do ust” i trudno dociekać prawdziwości tego przypuszczenia. Niezależnie od wieku: jeśli tylko lubisz oliwki nie ma znaczenia ja „młodo” czy „staro” czujesz się duchem. Jedz na zdrowie. Szczególnie oliwki królewskie, bo tylko najlepsze smakołyki, nie tylko te śródziemnomorskie ale i rodzime, wybieramy do naszego sklepu. Tutaj możesz mieć pewność, że zarówno oliwki, miody jak i trunki – okażą się godne podniebienia monarchy. Ale także Twojego czy też Twojej babci. W końcu demokracja zobowiązuje. I pozwala nam dostarczać najwyższej jakości przysmaki bez względu na pochodzenie. 

Naturalne i delikatne

Wspomniana już powyżej babunia zdradziła nam sekret najbardziej naturalnych i apetycznych królewskich oliwek. Oliwki Królewskie w Zalewie Babuni są mięsiste i łagodne w smaku. Ten przysmak z gorącej Hiszpanii Babunia przygotowała w zalewie na bazie najbardziej nam znanych polskich ziół i przypraw. Znajdziecie w nich między innymi natkę pietruszki czy cebulę i czosnek. Spróbujcie jednak sami czy jest to właśnie wariant, który odpowiada Wam najbardziej. Pyszne oliwki w tym nieco słowiańskim wydaniu mogą przekonać do siebie aromatem nawet zagorzałych zwolenników polskiej kuchni. Kto wie…

Oliwki Manzanilla na różne sposoby

Pysznych oliwek rodem z Hiszpanii warto spróbować również w innych wariantach. Ci, którzy lubią wersję łagodną, zwrócą z pewnością uwagę na oliwki wypełnione migdałami. Jeżeli preferujecie bardziej wyraziste dodatki, to ich jak najbardziej śródziemnomorski charakter oddają zamknięte w oliwkach cytrusy. Do wyboru macie wersję hiszpańskich oliwek nadzianych pomarańczami albo cytrynami. Grzech nie spróbować jednych i drugich. 

Na bogato

Wracając jednak do królewskich smaków, oliwki królewskie oprócz babcinej receptury występują również jako oliwki nadziewane. Znajdziecie wśród nich te najbardziej podobne do wersji „babuni” oliwki wypełnione czosnkiem. Na modłę śródziemnomorską powstały królewskie oliwki nadziewane pomidorami suszonymi oraz kaparami. Jeżeli jednak wolicie kulinarne podróże za ocean oraz znacznie ostrzejsze klimaty – wystarczy sięgnąć po znakomite oliwki nadziewane bardzo ostrą papryczką piri piri. Nasza piri piri hodowana jest co prawda w Hiszpanii, gdzie od razu nadziewane są nią oliwki. Jednak ten gatunek papryki najbardziej popularny jest w Ameryce Południowej oraz w Afryce. Gorąca i ostra papryczka na pewno znajdzie amatorów. Smakosze oliwek będą jednak chętnie sięgali po oliwki hiszpańskie z naszego sklepu zarówno w tych bardziej wyrazistych jak i łagodnych odmianach, ponieważ najlepiej spróbować ich wszystkich i odpowiednio dobierać do innych potraw na stole. Smacznego!