Wina czerwone

Wino w wielu krajach, chociażby śródziemnomorskich, to stały element posiłków. Pite z umiarem wykazuje nawet działanie korzystne dla zdrowia, jednak pamiętać należy, że po przekroczeniu pewnych niewielkich ilości picie wina przerodzić może się w szkodliwy nałóg. Stanowczo lepiej zatem postawić na ten szlachetny alkohol o wysokiej jakości i z nieco wyższej półki, niż na jego ilość. W przypadku win wyjątkowo cieszymy się smakiem i aromatem takiego napoju, który bywa trudniej wyczuwalny w przypadku mocniejszych trunków, takich jak chociażby wódka albo whiskey. Wino poszczycić może się tym, że występuje w ogromnej liczbie odmian. W przeciwieństwie do alkoholi wysokoprocentowych, które chociaż szlachetne i często występujące w różnych ciekawych wariantach smakowych – są jednak dostępne w znacznie bardziej ograniczonym asortymencie. 

Wina czerwone wytrawne

Te oraz inne warianty czerwonego wina znakomicie sprawdzą się nie tylko jako spożywane bezpośrednio z kieliszków. Podczas przyrządzania różnego rodzaju potraw, zwłaszcza z mięsa, potrafią wpłynąć na ich smak i aromat. Jednocześnie posiadają szereg innych właściwości. Sprawiają na przykład, że duszone w takim winie mięso staje się bardziej kruche i miękkie. Ponadto czerwone wino to często podstawa przyrządzanego w domu grzańca. Można do jego przyrządzenia użyć innego rodzaju niż wytrawne. Również półwytrawne wina czerwone są dobrą podstawą tego ciepłego napoju. Po dodaniu różnych składników jak choćby korzenne przyprawy, aromatyczne owoce oraz miód stanowią znakomity napój na zimowe wieczory. Ponadto grzaniec polecany bywa od pokoleń na przeziębienia i inne dolegliwości. Czerwone wina mają ogromny szereg zastosowań jak i ogromną rzeszę zwolenników. Stosowane zarówno jako dodatek do potraw jak i, obok ziół,  element naturalnych metod leczniczych. Oczywiście z umiarem.

Wina czerwone słodkie

Owocowe wina na bazie aronii, wiśni lub czarnej porzeczki? Tylko spróbujcie! Te owocowe wina bywają nieco mocniejsze od lekkich win różowych, choćby na bazie truskawek. Jednak czerwone wino ma to do siebie, że jego smak bywa bardziej wyrazisty i zdecydowany. Nie oznacza to, że białe i różowe nie znajdą swoich amatorów – wręcz przeciwnie. Te ostatnie są zdecydowanie łagodniejsze od czerwonych, czym zyskują własne grono miłośników. Biorąc pod uwagę, że zwykle są to cięższe i nieco cierpkie napoje dobrze jest czasem wybierać wina czerwone półsłodkie lub słodkie, co sprawia, że bywają nieco subtelniejsze i mniej kwaśne w smaku. Półsłodkie są najczęściej właśnie wina owocowe, jak chociażby Wiśniowe wino Piwniczne. Warte uwagi są także wina z owoców jakich nie uprawia się na terenie naszego kraju. Na przykład wino z Granatu z serii Cztery Pory Roku, prosto z Mołdawii. Albo wyjątkowe wino na prezent, czerwone półsłodkie „Wino dla Miłej Pani”.