Freixenet

Wino BEZALKOHOLOWE

Półsłodkie

750ml

Cena 43,00 zł

Alkohol towarzyszy ludziom od niepamiętnych czasów jako niezwykły napitek/ trunek. Alkohol to zdecydowanie coś więcej niż używka. Wiele dzieła były tworzone przy jego udziale.Długo wierzono, że alkohol wykazuje zdrowotne właściwości przez co spożywano go w każdym wieku.Mezopotamia, Egipt, Rzym - to właśnie tam archeolodzy znaleźli pierwsze ślady tworzenia przez ludzi wysokoprocentowych trunków. Najintensywniejszy rozwój zestawiania alkoholu przypada na okres średniowiecza, kiedy niskoprocentowy napój stanowił zamiennik wody. Wyrobem alkoholowym nazywamy każdy produkt, który posiada w swoim składzie etanol. Do tej kategorii trunków należą: niskoprocentowe wina i piwa a także wysokoprocentowe alkohole na bazie spirytusu. Bardziej szczegółowy podział to rozróżnienie na alkohole wysokoprocentowe, średnioprocentowe i niskoprocentowe, do których wliczamy piwa, wina i miody pitne. Wina zaś dzielimy ze względu na kolor (białe, czerwone, różowe), zawartość cukru (wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie) i składnik, z którego jest zrobione (winogrona, pozostałe owoce). Wina uzyskiwane z moszczu winogronowego, czyli owoców winorośli nazywamy gronowymi. W ich skład wchodzi: sherry, porto, sangria, wermut, wino musujące. Te wyprodukowane z pozostałych owoców nazywamy winami owocowymi, z których wyróżniamy dodatkowo musujące perry na bazie gruszek oraz cydr na bazie jabłek. Piwa można podzielić ze względu na moc (zawartość alkoholu), kolor – ciemne i jasne a także rodzaju wykorzystanego chmielu i użytych dodatków (ipa, apa, chmielone, miodne). Alkoholem niskoprocentowym  będą również aperitivo, koktajle, likiery które są wytwarzane z połączenia alkoholu z sokiem, przyprawami czy też owocami, czekoladą lub karmelem. destylowany alkohol stanowi bazę dla trunków wysokoprocentowych, takich jak: spirytus, wódka, likiery, nalewki, rum, bimber, księżycówka, śliwowica, whisky, tequila, mezcal, absynt, gin, koniak, rakija i inne. Wspomniane wysokoprocentowe likiery można podzielić na: jajeczny czyli ajerkoniak, migdałowy zwany amaretto, kremowy stworzony z bazy śmietanowej i dodatków, wyprodukowany na bazie białego rumu – malibu, sambuca i wiele wiele innych. W Polsce produkcja alkoholu rozpoczęła się od tworzenia miodu pitnego, który otrzymywany jest dzięki fermentacji miodu w wodzie. Miody pitne można znaleźć: naturalne, owocowe, korzenno-ziołowe oraz chmielowe. Miody pitne dzieli się na trzy kategorie: półtorak (0,5 części wody do 1 części miodu) najbardziej szlachetny, dwójniak (1 część wody do 1 części miodu) oraz trójniak (2 części wody do 1 części miodu). Jednak Polski świat alkoholi nalewkami stoi, które od XVI wieku królują na polskich stołach . Nalewki naszych babć i dziadków i ich przepisy przekazywane kolejnym pokoleniom to wielka duma polskich domów. Najbardziej popularne to: dereniówka, malinówka, wiśniówka, cytrynówka, litworówka, dereniówka . Alkohol, z którego słyniemy na cały świat to zdecydowanie polska wódka. Czysta wódka pita jest od setek lat a polskie wielkie biesiady nie mogą się obyć bez tego wykwintnego trunku. Czysta wódka świetnie nadaje się do łączenia jej z np. owocami, ziołami czy też tak znaną zieloną trawą. Tak powstały polskie wódki smakowe w tym słynne śliwowice produkowane ze śliwowego destylatu czy księżycówka tworzona z destylatu gruszkowego. W ofercie ALKOHOLE WYBRANE znajdziecie Państwo wiele rodzajów trunków. Zaczynając od niskoprocentowych piw, cydrów oraz smakowych i niszowych a kończąc na wysokoprocentowych, premium alkoholach i kultowych trunkach. Na naszej stronie www.alkoholewybrane.pl znajdziecie najlepsze w swojej klasie trunki, więc każdy znajdzie to, na co ma ochotę.

W razie pytań zapraszamy do kontaktu.

Zapraszamy i życzymy przyjemnych zakupów