Tequila to meksykańska wódka, odmiana mezcalu, o mocy ok. 40%, produkowana ze sfermentowanego soku agawy niebieskiej, którą uprawia się w sadach zwanych potreros.

Fermentacja odbywa się w zbiornikach z drewna lub stali nierdzewnej i trwa od 7 do 12 dni. W wyniku tego procesu otrzymuje się lekko musujący napój nazywany "pulque", który następnie poddawany jest podwójnej destylacji w miedzianych alembikach lub w kolumnach destylacyjnych ze stali nierdzewnej. Przed butelkowaniem tequila jest dodatkowo filtrowana przez węgiel aktywowany lub filtry celulozowe. Oryginalna tequila wytworzona w 100% z agawy musi być butelkowana w Meksyku.

Techniki sadzenia, pielęgnowania i zbioru agawy są przekazywane z pokolenia na pokolenie i odbywają się bez użycia maszyn rolniczych. Nazwa trunku została bezpośrednio przyjęta od nazwy meksykańskiego miasteczka Tequila w stanie Jalisco, stanowiącego centrum produkcji tequili. Początkowo wódka nazywana była „mezcalem z Tequili” a od połowy XIX w. tequilą. Tequilę można podzielić ze względu na zawartość soku z agawy - na 100 proc. tequilę wyłącznie z soku z niebieskiej agawy oraz tequilę mixto, która przynajmniej w 51 proc. składa się z soku z agawy, a resztę stanowią cukry zwykle trzcinowe.

Jeśli natomiast mówimy o szlachetniejszych tequilach, to biorąc pod uwagę czas dojrzewania w beczkach : Blanco (tequila silver)- tequila biała, dojrzewająca do dwóch miesięcy w beczkach ze stali nierdzewnej lub butelkowana bezpośrednio po destylacji. Ma wyraźny aromat charakterystyczny dla agawy. Joven (tequila gold)-  to zazwyczaj tequila mixto otrzymywana przez dodatek barwników i środków aromatyzujących. Można ją także otrzymać w procesie mieszania tequili blanco z reposado lub z anejo. To tańszy rodzaj tequili. Reposado - dojrzewająca od 2 do 11 miesięcy w dębowych beczkach, ma charakterystyczny posmak drewna i złocisty kolor. Anejo - dojrzewająca minimum rok w dębowych beczkach, ma bursztynową barwę i bogaty, złożony smak. Extra anejo - dojrzewająca minimum trzy lata w dębowych beczkach, ma mahoniową barw

W 2006 roku uprawy agawy oraz zabytkowe zakłady przetwórcze w regionie Tequili zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Tequilę tradycyjnie pije się postaci shota, z użyciem cytryny lub limonki, aby zneutralizować jej niezwykle ostry aromat, najpierw liżąc sól, którą posypuje się zwilżone sokiem z cytryny lub limonki miejsce dłoni, gdzie kciuk łączy się z palcem wskazującym, a po wypiciu shota szybko przegryza się cytryną lub limonką. Można jednak pić tequilę w postaci drinków – jej dodatek zawsze dodaje napojowi charakteru.

Skontaktuj się z nami jeszcze dziś !