Szkocka single malt, kiedyś napój szkockich poetów i właścicieli ziemskich, przekształciła się w obiekt pożądania o światowym znaczeniu. Ów magiczny trunek powstaje z jęczmienia, wody i drożdży. Następnie destylat dojrzewa w dębowych beczkach przez co najmniej 3 lata, ale zdarza się że 5, 10 czy nawet 40 lat, w zależności od potrzeb rynku i polityki destylarni. Bourbon natomiast wytwarza się z kukurydzy i żyta, ponieważ te zboża od zawsze były uprawiane w Kentucky. W Irlandii z niesłodowanego ziarna jęczmienia. Powstaje magiczny trunek w wielu odmianach zapachów, smaków, kolorów i wieku dla wielu jego entuzjastów na całym świecie.

W zdecydowanej większości miejsc na naszej planecie napijemy się dziś tego alkoholu. Jego popularność sięga gwiazd, stał się uniwersalnym symbolem wieczornej, leniwej degustacji, ma bogatą i burzliwą historię. Whisky, bo o nim mowa, to alkohol, który dzisiaj nosi status wyjątkowy – kilka kropel bursztynowego trunku w szklance z grubego szkła jest obrazem nieomal ikonicznym.

Rum z kolei pochodzi prawdopodobnie z Indii i Chin. Do Europy został przywieziony przez Arabów. W Hiszpanii Maurowie posiadali ogromne plantacje trzciny cukrowej. Krzysztof Kolumb podczas swojej drugiej wyprawy zabrał ze sobą sadzonki trzciny cukrowej. Sadzonki przyjęły się bardzo dobrze w tamtejszym klimacie. W XVII w. w rejonie Morza Karibskiego rozpoczęto bardziej masową produkcję rumu. Tradycja powiada, że to właśnie na wyspie Barbados zaczęto produkować rum. Związane jest to z rozkwitem piractwa. Rosnąca popularność rumu spowodowała że od 1655 r. na okrętach Royal Navy dzienne racje piwa zastąpiono rumem, a w 1740 r. rum zastąpiono grogiem (mieszanina rumu z wodą, najczęściej gorącą w stosunku 1:3). Popularność rumu na Karaibach szybko rozprzestrzeniła się do kolonialnej Ameryki. Duża konsumpcja rumu w Ameryce, a także zapotrzebowanie na cukier w Europie spowodowały, że było potrzeba więcej rąk do pracy na Karaibskich plantacjach trzciny – co z czasem doprowadziło do powstania handlu trójkątnego między Afryką (niewolnicy), Karaibami (trzcina, cukier) i Ameryką (rum). Wraz z rozprzestrzenianiem się upraw trzciny cukrowej na inne terytoria rozszerzyła się produkcja rumu. Destylarnie powstały między innymi na portugalskich wyspach na Atlantyku (np. na Maderze, Wyspach Kanaryjskich ) oraz na Madagaskarze . Najbardziej znane i szlachetne gatunki rumu, dojrzewające w dębowych beczkach, pochodzą jednak z Karaibów