Gin to destylat sporządzony z rektyfikowanego spirytusu leżakującego z olejkami z jagód jałowca. Inaczej mówiąc gin to jałowcówka. Czysty spirytus nie zawiera większej ilości szkodliwych fuzli i nie wymaga długiego leżakowania tak jak whisky, czy koniak. Dla zharmonizowania smaku zestawu gin leżakuje zazwyczaj kilka tygodni. Barwa ginu uzależniona jest od naczynia w którym leżakuje, bezbarwny pochodzi z naczyń szklanych lub pokryty specjalną wykładziną, natomiast żółtawe zabarwienie ginu pochodzi z dębowych beczek. Jest to alkohol o charakterystycznym aromacie i gorzko pikantnym smaku jałowca. Nielicznym smakuje w czystej postaci, za to jest doskonałym składnikiem przeróżnych koktajli. Chociaż najbardziej klasycznym połączeniem jest gin z tonikiem, istnieje właściwie nieskończona ilość wariacji łączących gin z przeróżnymi alkoholami i dodatkami smakowymi. W czystej postaci można zaryzykować serwowanie ginów smakowych (np. owocowych) na kostce lodu. Każdemu znany gin z tonikiem pochodzi z indyjskich kolonii. Brytyjscy oficerowie "uzdatniali" za jego pomocą potwornie gorzki tonik z chininą. Drugi kultowy drink to Martini Dry czyli gin z niewielkim dodatkiem wytrawnego wermutu i oliwką. Gin cieszy się największą popularnością w krajach anglosaskich, jednak zyskuje coraz większą sławę również w Polsce i na świecie.